Ultrabalaton csapatban

Posted on Updated on

Összeírtam néhány gondolatot a csapatban futó tanítványaimnak az Ultrabalaton kapcsán, hátha másnak is hasznos lehet.

 

1. Sérültek/távok/szakaszok
Minden csapatban előfordul sérült futó, emiatt bármi is az eredeti szakaszkiosztás, kezeljétek azt rugalmasan, illetve 1-1 futó ne fusson lehetőleg 10-12 km-nél többet. Ez az a táv, amibe sérülten sem rokkansz bele, ha mégis le kell váltani, akkor a közelből lehet menni érte, illetve ez után tudsz még mindig felállni futni a következő szakaszra.

 

 

2. Frissítés
Minden futó gondoskodjon a maga szakaszáról, készítse fel a többieket arra, hogy mikor mit kíván, legyen mindig B terv.
Futás előtt is frissítünk, futás közben és közvetlen futás után is.
Ami kiemelten fontos, hogy a pihenőórákban is oda kell figyelni a folyadékbevitelre, kajára.
Ne csak a futás kilométerein legyen ezen fókusz, hiszen az max 1-másfél óra, amit sima vízzel is le lehet tolni, viszont a pihenőidőben töltekezni kell.

 

3. Izomkarbantartás
Amikor befejezted a szakaszodat azonnal nyújts, hengerezz. Addig ne ülj az autóba, amíg ezek nincsenek meg. Ha csak 3 perc van rá, már az is sokat számít! Amikor te vagy a soron következő, a várható rajtod előtt már 10 perccel mozogj, gimnasztikázz, nyújts!
Kompressziós zokni/szár a futás közben ilyen szakaszokon nem szükséges (nulla hatása van), viszont futás után jól jön. Persze, ha nem akarsz öltözni-vetkőzni, akkor egyszerűbb, ha végig rajtad van.
Ha viszont meleg lesz, akkor jobb ha futás közben leveszed.

 

4. Váltás
A kalkulált idő előtt minimum 10 perccel legyetek ott. Valaki megtáltosodik, vagy rövidebb a tényleges táv, bármi történhet, ennyi időpuffer kell.
Ha tudjátok egymást appon követni, az a legpontosabb.
Aki indul, annak a saját felelőssége, hogy felkészülten várja a váltást (legyen az ő feladata a hajcsárkodás is, az időben átéréshez).
Viszont, aki érkezik, az élvezze a teljes csapat figyelmét. Mire beér, legyen felderítve a terep a mosdóhoz, az átöltözéshez, legyen neki bekészítve a kaja, innivaló. Ez a kulcsa a gyors regenerálódásnak, és ez adja a szinergiát.

 

5. Konfliktusok
Készüljetek fel arra fejben, hogy a fáradtságra mindenki másképp reagál, van aki nyersebb lesz, más meg sírósabb. Legyetek egymással elfogadók, kerüljétek a konfliktusokat! Attól, hogy neked nem fáj, még a másiknak görcsölhet. Attól, hogy te bírod az éjszakát, a másik futás közben is bealudhat.
Ne most akard megbeszélni, ne most akarj kommunikációs-szituációs szimulációt és pszichodráma tréninget tartani. Majd célba érés után megbeszélitek, bár addigra 99%-ban kiderül, hogy annyira mégsem volt fontos. Különben is, ami a Balatonnál történik, az a Balatonnál is marad.

 

6. Csapat
Erre a napra szövetségesek vagytok, mindannyiótokat ugyanaz vezérel: beérni a célba. Fókusz a teljesítésen legyen, és minden egyéb ennek alárendelve.
Semmi nem kockáztathatja a csapat egységét.

Legyetek Atoszok, Portoszok, Aramiszok, egy mindenkiért, mindenki egyért!
Hajrá!

ps: ne feledjétek a legfontosabbat, ez az egész egy játék!

Képek: Moes és a tavalyi Trizionok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s